Artikelindex

John Rutter

Hij is geboren op 24-9-1945. Zijn muzikale opleiding begon op Highgate School.
Muziek ging hij studeren in Cambridge en werd daarna docent in Southampton. Daarna werd hij directeur van het Clare College. Na 4 jaar wilde hij alleen nog componeren en richtte gelijktijdig een professioneel koor op: The Cambridge Singers. Hij heeft inmiddels ontzettend veel gecomponeerd: grote en kleine koorwerken, waaronder alleen al 100 Christmas Carols.
Zijn Gloria uit 1974, Magnificat uit 1990 en Mass of the Children uit 2003 zijn bijzonder mooie composities. Zijn muziek spreekt veel mensen aan omdat de muziek eigentijds is, maar ook heel melodieus. Op het vocale gebied is hij misschien wel de meest populaire componist op dit moment..

Mass of the Children werd op uitnodiging van Peter Tiboris gecomponeerd.
De eerste uitvoering was op 13-2-2003 in de Carnegie Hall in New York o.l.v. John Rutter.

Marcando zingt vanavond het Children’s Choir.
Er zijn naast de tekst van de Latijnse mis gedichten aan toegevoegd:
Kyrie: A Morning hymn van Thomas Ken,
Agnus Dei: Gedeelte uit Songs of Innocence and of Experience van William Blake
Finale: Teksten van John Rutter, naar Lancelot Andreweness (1555-1626) en St. Patrick (5e eeuw)

Wolfgang Amadeus Mozart (1759 – 1791)

 Bisschop Colloredo legde Mozart steeds meer beperkingen op. Zo moesten de missen korter en niet zo ingewikkeld. Misschien was dit de reden dat Mozart vlak voor zijn vertrek uit Salzburg in 1779 zijn beroemdste kerkmuziek schreef: de Krönungsmesse KV 317

In 1780 kreeg Wolfgang 6 weken verlof om zijn opera Idomeo te schrijven voor München. Maar de bisschop ergerde zich ook daaraan. Mozart kreeg ontslag en vestigt zich in 1781 als zelfstandig kunstenaar in Wenen en trouwt daar in 1782, zeer tegen de zin zijn vader, met Constanze Weber.

Davide Penitente

In 1783 wordt de Grote Mis in c mol KV427 voor het eerst uitgevoerd. Maar de mis was niet voltooid, Alleen het Kyrie, Gloria en Benedictus waren gereed.
Dan -tijdens de spanning van het componeren van de opera Le Nozze de Figaro- krijgt Mozart het verzoek om een psalm te schrijven. De opdracht is van Het Wiener Tonkünstlergesellschaft met de bedoeling twee liefdadigheids concerten te geven voor de weduwen van musici. Mozart had er geen tijd voor maar aanvaardt toch de opdracht. Hij gebruikt de eerste twee delen uit de Grote Mis en vult de rest aan met twee aria’s en een terzet en een slotkoor: Davide Penitente werd uitgevoerd op 13 en 17 maart 1785 uitgevoerd.

De tekst -zoals wordt aangenomen van Lorenzo del Ponte- zijn vooral gebeden.

1. Smeekbede 2. Loflied

3. Wegblijven van zorgen 4. Vraag om mildheid

5. Verstrooi de vijanden 6. Dank voor het verhoren van de gebeden

7. Genees mij, help mij 8. Vreugde over de schepper

9. Red mij van de vijand 10. Heb vertrouwen.