Artikelindex

Zaterdagavond, 31 januari 2015, gaf kamerkoor Tricinium een geweldig concert. Lovende reacties bij het publiek.
Schitterende aria’s van bekende solisten, zoals Marijje van Stralen, Machteld Vennevertloo en Richard Prada.

Behalve de vaste pianist van Tricinium, Jaco Kruijswijk, waren daar ook Rozemarijn van Egeren op fluit en Gerlieke Aartsen op hobo, die de begeleiding op een hoger plan tilden. Het geheel stond zoals altijd onder de bezielende leiding van de enthousiaste, maar snipverkouden dirigent Johan de Keizer.

Voor de pauze werd een mis uitgevoerd van een nog levende componist, John Rutter (1945), de Mass of the Children. Het kinderkoor werd vertolkt door een ander koor van Johan de Keizer, Marcando, meiden van rond de twintig, met heldere, muzikale stemmen.
De muziek van Rutter is eigentijds, met af en toe schurende akkoorden, maar toch ook heel melodieus. De zaal luisterde geboeid, en had na afloop een groot applaus voor de uitvoering over. Marijje van Stralen en Richard Prada schitterden als solisten.

Tijdens de pauze stonden er zelfgebakken taarten van de koorleden klaar, waarvan men voor weinig geld een heerlijk stuk kon proeven, en daardoor meteen de clubkas spekken!

Na de pauze volgde een werk uit een heel andere tijd, een paar eeuwen terug, van W.A. Mozart. Het was Davide Penitente, wat zoveel betekent als De berouwvolle David. Hier waren alle drie de solisten bij, en tijdens een duet van Marijje van Stralen en Machteld Vennevertloo vroeg je je even af hoe het mogelijk was dat twee van die frêle meisjes, vooruit, dametjes, zo veel geluid konden produceren, en dan ook nog zo loepzuiver.

Voordat het concert begon, werd stilgestaan bij een van de koorleden, die ernstig ziek was, en het concert werd aan haar opgedragen. Zij werd node gemist.
Na afloop was er wederom een enorm applaus voor het koor, de solisten, de begeleiding en de dirigent. En toen iedereen een bloemetje had gekregen, kon men nog een drankje blijven drinken aan de bar, en napraten over dit zeer bijzondere en uitermate muzikale concert.

Rina

 

Meer over de solisten

Richard Prada

Ricardo Luis Prada werd geboren in Limeira in Brazilië en begon zijn zangstudie in Sao Paulo bij Fernado Carvalhaes. Op het Koninllijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij bij Gerda van Zelm en Meindert Kraak; bovendien volgde hij ook lessen bij Christina van Deutekom, Hij nam deel aan verscheidne koren en ensembles, zoals De Nederlandse Bachvereniging, Cappella Figuralis, Fala Musica, Nau de todos en was freelancer bij de Nederlandse Opera.
Als solist werkte hij mee aan zowel oratoria-uitvoeringen, Die Zauberflöte (Mozart), Dido & Aeneas (Purcell), Johannes en Mattheus Passion, Hohe Messe. Meerdere keren zong hij met Johan de Keizer in Nieuwkoopse concerten, zoals Messiah (Handel) Carmina Burana (Orff) in (2010), Waaier van Kaarten naar La Pique Dame (Tsjaikovsky) in 2012.
Hij trad op in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Israel en Brazilië.

Machteld Vennevertloo

Zij ontving op haar 10e de eerste zanglessen bij Lily Schot.
In 1999 studeerde zij af als uitvoerend musicus en aan de nieuwe Opera Academie aan het conservatorium in Amsterdam bij Margreet Honig. Zij kreeg van het Fonds voor Podium kunsten een beurs voor het buitenland. Van de Masterklasprijs in 2003 nam zij les bij Miranda van Kralingen.
Zij zong oratoria als Mattheus Passion van Bach, Messiah van Handel en vele opera’s zoals Cosi van Tute van Mozart, tje Rakes Progress van Stravinsky, Rusalka van Dvorak, Barbier van Sevilla van Rossini en vele anderen.

Marijje van Stralen

De Nederlandse sopraan Marijje van Stralen begon haar studie aan het Amsterdamse conservatorium in Amsterdam. In deze tijd heeft Johan de Keizer haar leren kennen en heeft met Marijjje meerdere concerten in Nieuwkoop gegeven
Ze ontving de prestigieuze Fullbrightbeurs waarmee zij aan het Curtisinstituut of Music in Philadelphia en New York heeft kunnen studeren. In 1999 werd zij geselecteerd voor de Britten-Pears school of Advanced Musical Studies. Ze was finaliste op het Christina Deutekom concours.
Marijje heeft een breed repertoire van opera’s van Lully en Purcell tot werk van componisten als Louis Andriessen en Philippe Boesmans. Ze zong bij De Nederlandse Opera en De Nationale Reisopera. Daarnaast zong zij als solist bij het Schönberg ensemble, BBC Ulster Orchestra en Radio Kamerorkest. Daarnaast heeft zij gewerkt met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jaap van Zweden, Emilio Pomarico e.a.
In oktober 2014 trad zij op met een heel bijzonder programma "Where the love is" met muziek uit de jaren 30 "An American Dream" in Stadstheater Zoetermeer; een mooie terugblik op haar studietijd in de V.S.


Piano: Jaco Kruijswijk

Zie HIER voor een uitgebreide beschrijving.

Dwarsfluit: Rozemarijn van Egeren

Vanaf haar 7e jaar kreeg zij dwarsfluitlessen van Machteld Caryevschi, Na drie jaar stapte zij over naar Lex Blankesteijn. In 2003 kreeg zij les aan de jong talentklas van het Koninklijk Conservatorium bij Rien de Reede, vervolgens bij Thies Roorda.
In 2000 en 2001 heeft zij meegedaan aan het Nationale Fluitconcours, waar de 1e en 2e plaats behaalde. In 2006 trad zij op in het Concertgebouw in de serie Jong Talent. Bij het Prinses Christina Concours werd in 2006 een aanmoedigingsprijs behaald.
In meerdere orkesten heeft Rozemarijn als 1e fluitiste meegespeeld zoals Noord-Hollands Jeugdorkest  en VU Kamerorkest.
In de zomer 2010 was zij een van de deelnemers van de Nederlanse Fluitacademie in cat. Young International Professionals.

Hobo: Gerlieke Aartsen

Gerlieke rondde in 2010 haar Bachelorstudie hobo af aan het conservatorium van Amsterdam. Momenteel studeert zij op hetzelfde conservatorium in de Master. Sinds 2008 geeft zij met veel plezier hoboles op de muziekschool Waterland. Naast hoboles, geeft ze ook regelmatig hobopresentaties op kinderdagverblijven en basisscholen, om kinderen zo vroeg mogelijk in aanraking te laten komen met (klassieke) muziek en kennis te laten maken met verschillende instrumenten - en in haar geval - de hobo. Zo brengt ze bijvoorbeeld het verhaal van ‘Peter en de wolf’ met wel 8 verschillende muziekinstrumenten en een verteller ‘live’ in de schoolklassen. 


John Rutter

Hij is geboren op 24-9-1945. Zijn muzikale opleiding begon op Highgate School.
Muziek ging hij studeren in Cambridge en werd daarna docent in Southampton. Daarna werd hij directeur van het Clare College. Na 4 jaar wilde hij alleen nog componeren en richtte gelijktijdig een professioneel koor op: The Cambridge Singers. Hij heeft inmiddels ontzettend veel gecomponeerd: grote en kleine koorwerken, waaronder alleen al 100 Christmas Carols.
Zijn Gloria uit 1974, Magnificat uit 1990 en Mass of the Children uit 2003 zijn bijzonder mooie composities. Zijn muziek spreekt veel mensen aan omdat de muziek eigentijds is, maar ook heel melodieus. Op het vocale gebied is hij misschien wel de meest populaire componist op dit moment..

Mass of the Children werd op uitnodiging van Peter Tiboris gecomponeerd.
De eerste uitvoering was op 13-2-2003 in de Carnegie Hall in New York o.l.v. John Rutter.

Marcando zingt vanavond het Children’s Choir.
Er zijn naast de tekst van de Latijnse mis gedichten aan toegevoegd:
Kyrie: A Morning hymn van Thomas Ken,
Agnus Dei: Gedeelte uit Songs of Innocence and of Experience van William Blake
Finale: Teksten van John Rutter, naar Lancelot Andreweness (1555-1626) en St. Patrick (5e eeuw)

Wolfgang Amadeus Mozart (1759 – 1791)

 Bisschop Colloredo legde Mozart steeds meer beperkingen op. Zo moesten de missen korter en niet zo ingewikkeld. Misschien was dit de reden dat Mozart vlak voor zijn vertrek uit Salzburg in 1779 zijn beroemdste kerkmuziek schreef: de Krönungsmesse KV 317

In 1780 kreeg Wolfgang 6 weken verlof om zijn opera Idomeo te schrijven voor München. Maar de bisschop ergerde zich ook daaraan. Mozart kreeg ontslag en vestigt zich in 1781 als zelfstandig kunstenaar in Wenen en trouwt daar in 1782, zeer tegen de zin zijn vader, met Constanze Weber.

Davide Penitente

In 1783 wordt de Grote Mis in c mol KV427 voor het eerst uitgevoerd. Maar de mis was niet voltooid, Alleen het Kyrie, Gloria en Benedictus waren gereed.
Dan -tijdens de spanning van het componeren van de opera Le Nozze de Figaro- krijgt Mozart het verzoek om een psalm te schrijven. De opdracht is van Het Wiener Tonkünstlergesellschaft met de bedoeling twee liefdadigheids concerten te geven voor de weduwen van musici. Mozart had er geen tijd voor maar aanvaardt toch de opdracht. Hij gebruikt de eerste twee delen uit de Grote Mis en vult de rest aan met twee aria’s en een terzet en een slotkoor: Davide Penitente werd uitgevoerd op 13 en 17 maart 1785 uitgevoerd.

De tekst -zoals wordt aangenomen van Lorenzo del Ponte- zijn vooral gebeden.

1. Smeekbede 2. Loflied

3. Wegblijven van zorgen 4. Vraag om mildheid

5. Verstrooi de vijanden 6. Dank voor het verhoren van de gebeden

7. Genees mij, help mij 8. Vreugde over de schepper

9. Red mij van de vijand 10. Heb vertrouwen.