Deborah de Liever


Na de middelbare school studeerde Deborah de Liever eerst psychologie tot en met het kandidaatsexamen. Inmiddels verslingerd geraakt aan het zingen ging ze muziekwetenschap studeren om een theoretische basis op te doen.

Vervolgens studeerde ze bij Paula de Wit voor haar staatsexamen solozang B (diploma in 1994). Momenteel wordt ze gecoacht door Ingrid Voermans (Klankgeoriënteerd zingen).

Deborah heeft veel ervaring op muziektheatergebied, zong onder andere bij ‘Opera Spanga’, theatergroep  ‘Hollandia’ en ‘Viable Entertainment’  in producties zoals ‘Suor Angelica’ (Puccini), ‘ Aida’ (Verdi), ‘King Arthur’ (Purcell) en ‘Phoenicische vrouwen’ (Koek) en muziektheatervoorstellingen met vrouwenensemble Elektra. Bovendien zong ze onder andere in Bachkoor Holland, het Theaterkoor en het Liszt Ferenç-koor.

Ze heeft een zanglespraktijk (in Amsterdam en Hoofddorp) sinds 1992 en geeft vanaf 1997 les op verschillende muziekscholen en basisscholen, zowel aan kinderen als volwassenen. Hiervoor deed ze verschillende na- en bijscholingen, zoals 'Muziek-op-schoot', 'Muziek, spel en beweging voor kinderen van 4-12 jaar'. 'Projectdocent in de klas', 'Cultuurdocent' (verschillende modules), en 'Kunst in Leren'. Verder volgde zij bijscholingen op gebied van Musical, Koordirectie en Kinderkoor.

Ze is dirigente van Viva la Musica in Vijfhuizen en van een Kinderkoor op een AZC.

Deborah geeft ook recitals met diverse soorten muziek en in verschillende bezetting (o.a. met ‘Trio Luccicante’).

Verder zingt ze regelmatig op Benefietconcerten voor een weeshuis in Sri Lanka en is ze afgelopen september (2014) op uitnodiging  in Sri Lanka geweest voor een Charity Concert aldaar. Ook zingt ze regelmatig op de Sri Lankaanse ambassade.