In een volle Adrianuskerk in Langeraar gaven kamerkoor Tricinium en kleinkoor Marcando zaterdag 24 maart 2018 in de aanloop naar Pasen een schitterend concert in de stijl zoals Bach het waarschijnlijk bedoeld heeft.

De Johannes Passion werd voor de eerste keer uitgevoerd op Goede Vrijdag in de Nicolaikirche in Leipzig. Bach werd in 1723 benoemd als cantor van deze kerk. De Mattheus Passion werd 5 jaar later geschreven en duurt langer dan de Johannes Passion.

Met veel enthousiasme werkten beide koren aan deze uitvoering. Onder leiding van Johan de Keizer, met Jaco Kruijswijk achter de vleugel, werd maanden lang gestudeerd op de sprankelende lichtheid van de muziek van Bach en de snelle dansende loopjes. Voor veel zangers was het wennen aan een andere wijze van uitvoering. De muziek van 295 jaar oud, met zijn mooie lijnen en akkoorden, is nog net zo actueel als de spottende protesten van het volk.

IMGP0195

Uitvoering 2018 in Langeraar (foto: Jan v. Egmond)

Voor het concert was een gelegenheidsorkest gevormd dat koor en solisten begeleidde. Ook het orkest heeft geboeid aan het lichte karakter van deze barokmuziek gewerkt. Samen vormden koor en orkest een mooie eenheid in de prachtige koralen waar het publiek heel stil naar luisterde.

De volkswoede en agressie tegen de Romeinse stadhouder werden in zeer snel tempo gezongen. De frustratie van het volk kreeg nog meer accent door de tempowisselingen. Je voelde de agressie in “Wäre diese nicht”, “Kreuzige”, en “Weg, weg, weg”.

Robert Jan Agricola zong met zijn diepe bas heel mooi de Christus partij, Daniël Vecht beeldde op natuurlijke wijze Pilatus met al zijn twijfels uit. Tenor Richard Prada, verbond als Evangelist de teksten van Christus en Pilatus. Hij zong ook de aria’s zoals “Erwäge” op zeer integere wijze, begeleid door twee violen en cello. “Es ist vollbracht” werd vol emotie, prachtig en indrukwekkend gezongen door Yvonne Kok. Hierbij moet zeker de celliste Mieke Van Loon genoemd worden. De heldere sopraan Martha Bosch zong “Zerfliesse” op wel heel mooie wijze. Organist was Eric Jan Joosse, de muzikale leiding was in de vertrouwde handen van dirigent Johan de Keizer.

Koor, solisten en orkest namen de concertbezoeker mee in dit unieke meesterwerk van Bach, dat met het prachtige ingetogen slotkoor “Ruht Wohl”, gevolgd door het laatste koraal, afsluit.

Tijdens een staande ovatie werden solisten en dirigent bedankt met bloemen. Hierbij werd de vaste pianist Jaco Kruijswijk niet vergeten. Het was een onvergetelijke avond, die een aantal bezoekers zelfs ontroerde.

 Onderstaande foto's zijn van de uitvoering. Door er op te klikken worden ze groot vertoond.

Foto's: Jan van Egmond