Artikelindex

Terugblik

Vivaldi en Bach waren deze keer uitverkoren om vertolkt te worden door Tricinium, voor een volle kerk, en met groot succes.

De dirigent, Johan de Keizer is de uitdaging aangegaan om het vijfstemmige Magnificat van Johan Sebastiaan Bach in te studeren. Bach componeerde het in Leipzig in 1723.
Voor de pauze was het ook genieten geblazen bij Vivaldi’s Gloria, een lichter werk, dat in 1708 in Venetië werd gecomponeerd.
Het concert werd gegeven in de PKN (gereformeerde) kerk in Nieuwkoop.

Vier jonge solisten waren uitgenodigd, die alle vier in Tilburg zijn afgestudeerd, en al geregeld optreden in Brabant en België. Het zijn Enide Lebrocquy, sopraan, Boukje van Gelder, mezzosopraan, Gert-Jan Verbueken, tenor en Theo Decloedt, bas-bariton. Deze jonge talentvollebas voegde zich al prachtig bij de andere stemmen. Zij waren te horen in de solo’s, duetten en kwartetten.
Daarnaast is Marlies van Gangelen, hoboïste na de studie aan de Guildhal school in Londen, er weer bij. Ondanks haar drukke werkzaamheden als professioneel soliste en ensemblespeelster. En de cello werd bespeeld door Gert-Jan Verbueken.
Tricinium werd zoals altijd uitstekend begeleid door Jaco Kruijswijk op de vleugel.

In Vivaldi’s Gloria tilden de sopraan en alt solist met het duet Laudamus te en de solo Domine deus met hun lichte en heldere stemmen het concert op een hoger plan, terwijl de begeleiding van hobo en cello van grote meerwaarde was. Verfrissend hoe die klanken zich samenvoegden.

Het Magnificat begon voorzichtig, maar al snel straalde het koor. Ondanks de nog snellere meerstemmige loopjes. Enkele hoogtepunten: Omnes generationes van het hele koor plus hobo, cello en piano; het duet Et misericordia van alt en tenor en het lastige Suscepit. Dit vrouwenkoor ( 3 stemmig) werd ontzettend mooi in baroksfeer gezongen.

Het is een cliché, maar clichés zijn altijd waar: de thuisblijvers (gelukkig waren dat er weinig) hebben ongelijk gekregen: dit bijzondere barokconcert mochten ze niet missen!

 Onderstaande foto's zijn van de uitvoering. Door er op te klikken worden ze groot vertoond.

Foto's: Jan van Egmond