Artikelindex

Hieronder kunt u lezen hoe Johan de Keizer, dirigent en creatief vormgever, het concert "Een Waaier van Kaarten" zijn uiteindelijke vorm heeft gegeven.

 

"De stichting "Zet Nieuwkoop op de Kaart " stelde mij de vraag of het leuk zou zijn de opera La Pique Dame van Tsjaikovski uit te voeren. Helaas moest ik vaststellen dat dit niet haalbaar was vanwege hoge productie kosten en het zware karakter van de opera. Het verhaal Schoppenvrouw van Poesjkin gaf mij wel de inspiratie om verder te zoeken.

De overeenkomsten tussen Rachmaninoff en Tsjaikovski zijn bekend en zo kwam ik terecht bij de overeenkomsten van Tsjaikovski met de muziek van Verdi en Bizet. Muzikale beïnvloeding is heel normaal, maar bij deze opera van Tsjaikovski is het wel heel duidelijk. Via Saint Saens kwam Tsjaikovski in aanraking met Carmen in Parijs en was zeer enthousiast. Dit is o.a. duidelijk merkbaar bij het openingskoor "We are soldiers" voor kinderen. Het idee was geboren: "Een Waaier van Kaarten" naar het thema van genoemde opera's.

Het verhaal is als volgt:

Lisa is de kleindochter van een gravin. Zij zal zich gaan verloven met Prins Yeletski. Graaf Tomsky vertelt in een aria het verhaal dat die gravin in Parijs rijk is geworden met kaartspelen. Ze heeft een magisch geheim. Dit verhaal inspireert Herman. Herman is een arme soldaat, die alles van kaartspelen afweet en het spel volledig beheerst, maar geen geld heeft om in te zetten. Hij bedenkt een plan dat via de hem niet ongenegen Lisa moet worden volbracht. Hij dringt het kasteel binnen en probeert Lisa in haar kamer te verleiden: Song "Only a Kiss". Herman hoopt daarmee dicht bij de gravin te zijn om zo achter haar geheim te komen.

Herman wordt voor zijn nietsontziende ambitie gewaarschuwd in het koor "De Storm" en het lied van de waarzegsters in de "Gipsysong".

Na het mooie sprookje van "Daphne en Chloë" (het verhaal vindt u bij "achtergronden") droomt de gravin over haar prachtige tijd in Parijs, waarbij het sfeerbepalende lied "Habanera" klinkt.

Het lukt Herman om bij de gravin binnen te komen, waarop de oude gravin vreselijk schrikt en na korte tijd sterft. Gelukkig krijgt Herman in een latere droom over de gravin toch nog haar geheim te horen. Het gaat daarbij om een drie, een zeven en een aas.

Terwijl het lied "Let it Rain" gezongen wordt, wil hij met die kaarten een groots kaartspel winnen en schatrijk worden. Hij komt ver met twee van zijn drie kaarten. Maar helaas. Zijn laatste geheime kaart is een Aas, die echter door een sluwe glimlach van de overleden gravin in een Schoppenvrouw veranderd blijkt te zijn. Herman verliest daardoor het kaartspel, zijn geld en zijn geliefde.

Het slotkoor "Oh Fortuna" verwijst naar het wentelrad van het fortuin uit de Carmina geschriften."

Johan de Keizer

 

Op zaterdag 17 november a.s. vindt het concert om 14.00 uur en 20.15 uur plaats in de Gereformeerde Kerk aan de Achterweg in Nieuwkoop. Meer informatie, bijvoorbeeld over de kaartverkoop, vindt u op deze website.