Artikelindex

Het sprookje van Daphne(Daphnis) en Cloë

 

'Daphnis en Chloë' werd rond de tweede eeuw na Chr. geschreven door de Lesvoriaanse schrijver Longos. Het is het verhaal over twee herderskinderen die verliefd op elkaar worden. Uiteraard gaat hun vereniging niet zonder problemen. Niet alleen moeten de twee jongeren uitvinden hoe de liefde wordt bedreven, maar ze worden ook regelmatig belaagd door jaloerse aanbidders.

 

En hoe mooi het platteland ook was, overal loerde in die tijd gevaar: Daphnis werd door piraten ontvoerd en later door boze jonge mannen. Ook de goden, hoewel in mindere mate dan in de mythen, spelen mee in deze allereerste herdersroman. Vooral Pan, god van de wouden en van de herders, krijgt veel aandacht. Hij redt Chloë uit handen van de piraten, die na de ruzie met Daphnis werden verdreven en terugkwamen per schip om een inval te doen, en Chloë en haar schapen ontvoerden.

 

Wanneer je naar de vrolijke beelden kijkt, raak je vast vertederd door het verhaal over de verliefde herders Daphnis en Chloë. Het verhaal klinkt als een sprookje, want Chloë en Daphnis werden allebei te vondeling gelegd en opgevoed als arme herders. Aan het eind van het verhaal bleken ze van rijke komaf te zijn. In andere sprookjes trouwt dan het arme kind met een rijke prins of prinses. In het geval van Chloë en Daphnis konden ze dankzij hun gelijkwaardige afkomst met elkaar trouwen. Hun huwelijk werd bezegeld in alle pracht en praal van die tijd.