Artikelindex

Zaterdag 13 november 2010 vond in Nieuwkoop als één van de laatste activiteiten van het Polderjaar het Carmina Burana Concert o.l.v. dirigent Johan de Keizer plaats. In een uitverkochte sportzaal De Steupel in Nieuwkoop begon het concert rond 20.30 uur met een korte toespraak van Burgemeester Buijserd. De burgemeester memoreerde onder andere dat de polder van Nieuwkoop en Zevenhoven in de afgelopen 200 jaar perioden heeft gekend van voorspoed, maar ook van tegenspoed. Die cyclus komt overeen met het hoofdthema van de Carmina Burana. “Soms zit het mee en soms zit het tegen in je leven. Geniet van gelukkige momenten. Het duurt vaak maar even.”

Na de toespraak werd het concert geopend met de overweldigende hymne  “O Fortuna”, gezongen door Kleinkoor Marcando, Marble en het grote projectkoor, gekleed in zwart en rood. Aan het meteen daarop volgende applaus was te merken dat het publiek enthousiast was.

Een paar delen van het concert bestonden uit dans. Het kinderballet van Sietske van Kan (http://www.balletschoolsietskevankan.nl/) had speciaal voor dit concert 2 dansen ingestudeerd. De balletdanseresjes dansten vol overgave in voor dit concert gemaakte blauw/rode jurkjes. Ook zij ontvingen van het publiek na hun dans een enorm applaus. In het Ragazzikoor deden een aantal kinderen van de basisschool mee.

De solisten Martha Bosch, Richard Prada en Jean-Claude Ohms zongen prachtige solistenpartijen.  Pianisten Jaco Kruijswijk en Ira Parfenova en de slagwerkgroep Zootcat zorgden voor de begeleiding.

Het hele concert was een groot succes. De Steupel, die voor dit evenement professioneel was omgebouwd tot theater met tribune, mooie belichting en geluidsversterking, droeg daar veel aan bij.

Na afloop van het concert bedankte burgemeester Buijserd dirigent Johan de Keizer, alle medewerkenden en de vele vrijwilligers voor dit evenement. De burgemeester had zich aan het begin van het jaar nog afgevraagd of het de dirigent zou lukken om het idee voor dit concert om te zetten in werkelijkheid. En, zo bleek nu, dat was heel goed gelukt. Hij stelde voor om een volgend concert in een nog grotere zaal te geven, zodat meer mensen ervan zouden kunnen genieten. De 750 bezoekers van dit concert pasten maar net in de zaal. Dat ook het publiek enthousiast was bleek, naast een oorverdovend applaus aan het eind van het concert, uit het feit dat een aantal bezoekers voorstelde om het concert nog maar een keer te herhalen.