Reeds meer dan dertig jaar is Johan de Keizer als koordirigent en oprichter van de NMT-koren werkzaam in Nieuwkoop.


De basis voor zijn muzikale vorming ontving hij van musici als Gerard Kremer, Gerard van Hulst en Willem Vogel. Dirigent Barend Schuurman, zangpedagogen Klazina van der Vinne en Sophia van Sante hebben grote invloed gehad op zijn ontwikkeling. Daarnaast verdiepte hij zich in de ontwikkeling van de kinderstem.
Lessen orkestdirectie van Daan Admiraal geven een vernieuwende aanvulling op zijn directie van koor en orkest. Bij Tricinium leidde dat tot de uitvoeringen van de Johannes Passion van J.S. Bach en de Messiah van G.F. Händel.


In 2001 kreeg Johan een koninklijke onderscheiding voor zijn grote inzet op vrijwillige basis om jongeren en volwassenen liefde voor muziek bij te brengen.
Veel muziekstukken met en zonder orkest zijn inmiddels onder zijn leiding uitgevoerd, zoals o.a. G. Rossini: Stabat Mater, H. Purcell: King Arthur, Dido & Aeneas, C. Debussy: La Damoiselle Élue, W.A. Mozart: Requiem, Krönungsmesse, Opera Idomeneo, A. Bliss: Pastoral "Lie strewn the white flocks", G. Holst: Choral hymns from the Rig Veda, J.S. Bach: Magnificat, Johannes Passion, G.F. Händel: Coronation Anthems, Messiah.

Sinds september 2011 verzorgt Johan op verzoek maandelijks de inleidingen voor de koffieconcerten in het Stadstheater van Zoetermeer.