Muzikaal creatief begeleider en gedreven pianist

 

Jaco Kruijswijk (1963) studeerde piano aan het conservatorium van Amsterdam, bij Hans Dercksen. In 1988 deed hij met succes eindexamen piano. Na zijn studie nam hij nog pianolessen bij Edith Lateiner-Grosz en Naum Grubert. Tevens studeerde hij op het conservatorium 2 jaar hoofdvak orgel. Zijn voorkeur ging echter meer uit naar de piano.

Tijdens en na zijn pianostudie begeleidde hij diverse instrumentalisten en zangers/zangeressen. Zo voerde hij begin negentiger jaren kamermuziekwerken uit met strijkers uit o.a. het Radio Symfonie Orkest en het Concertgebouworkest, als duo en ook als trio. Als begeleider bij het VU-koor voerde hij, nog tijdens zijn studie, in Paradiso in Amsterdam een opera uit van Kurt Weill. Verder gaf hij rond 1995 als begeleider bij een groot operakoor in Dordrecht concerten in de plaatselijke schouwburg Kunstmin en voerde hij aldaar met het Dordrechts Filharmonisch Orkest een pianoconcert uit van Meindert Boekel. Hij werkte als pianobegeleider ook mee aan het Belcanto Festival Dordrecht.

Op uitnodiging van het organisatiebureau “de jonge concertpianist”gaf hij in de negentiger jaren solorecitals, o.a. in kasteel Groeneveld in Baarn.

Ook werkte hij in 2002 mee aan het radio 4-programma “Trefpunt jonge musici”, tijdens een concours voor blazers met pianobegeleiding. Bij soortgelijke concoursen behaalden enkele blazers met Jaco’s begeleiding soms een eerste prijs tijdens het Nederlands kampioenschap.

Hij was gedurende een aantal jaren de vaste pianist van het ROM-koor in Mijdrecht. Verder ook van kleinkoor Marcando in Nieuwkoop. De laatste jaren is hij de vaste pianist van kamerkoor Tricinium, eveneens in Nieuwkoop.
Ook geeft Jaco de laatste tijd regelmatig concerten met kamerkoor Cantabile uit Alphen aan den Rijn en met het Mispagekoor uit Nieuwveen.

Jaco heeft in de loop der jaren een uitgebreide lespraktijk opgebouwd.